Çocukluk çağında en sık rastlanan enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Özellikle bazı çocuklarda sık bademcik enfeksiyonu gelişimi nedeniyle büyüme gelişme geriliği, yüz/çene ve diş bozuklukları, kulak/işitme sorunları, okul performansında azalmalar ve kalitesiz uyku hijyeni ortaya çıkmaktadır, ki bunların yanısıra uzun süreli ve tekrarlayan antibiyotik tedavilerine gereksinim duyulmaktadır. Bu durumlardaki hastaların bazılarına bademcik ameliyatı (tonsillektomi) gerekliliği de ortaya çıkmaktadır. Hekimlik hayatımızda en sık karşılaştığımız sorulardan birisi: “Bademcik ameliyatları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler mi?”
Peki, bademcik ameliyatlarının gerçekten bağışıklık sistemi üzerine etkisi var mı? İşte yanıtı….

Photo by Matheus Bertelli on Pexels.com
AMERİKAN KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ AKADEMİSİNİN 2019 YILI “BADEMCİK ENFEKSİYONLARI VE BADEMCİK AMELİYATLARININ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ” RAPORUNDAN ALINTIDIR.
“Tekrarlayan bademcik enfeksiyonları ile “M hücreleri”nin (bağışıklık sistemi hücreleri) bademcik epitel hücrelerinden ayrılmasından dolayı antijenlerin taşıma ve sunumlarının kontrollü işlenmesi değişime uğramaktadır. Antijenlerin doğrudan akışı orantısız bir şekilde olgun B hücresi klonlarını genişletir ve sonuç olarak, daha az erken bellek “B hücresi” J zinciri-pozitif IgA immünositleri haline gelir. Bunun yanısıra, tonsiller lenfositler ısrarcı/sürekli antijenik uyarı nedeniyle boğulmuş/çalışamaz hale gelebilir ve buna bağlı olarak diğer antijenlere yanıt veremeyebilir. Bu tür immünolojik bozulma oluştuğu anda, bademcikler artık yeteri kadar yerel koruma işlevini yerine getiremez ve üst solunum yollarının bağışıklık sistemi için gerekli salgıları da uygun şekilde sağlayamaz. Bu nedenle, tekrarlayan bademcik hastalığı olduğu durumlarda bademciklerin çıkarılmasının (tonsillektomi) tedavi edici bir avantaj sağlayacağı göze çarpmaktadır. Her ne kadar, bazı çalışmalar, bademcik ameliyatını (tonsillektomi) takiben serum ve çevre dokulardaki Immünglobulin konsantrasyonlarında küçük değişiklikler olduğunu göstermiş olsa da, BUGÜNE KADAR BADEMCİK AMELİYATININ (TONSİLLEKTOMİ) BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİ GÖSTERDİĞİNE DAİR HİÇBİR KLİNİK ÇALIŞMA BULUNMAMAKTADIR.“

Clinical Practice Guideline: Tonsillectomy in Children. Otolaryngol Head Neck Surg 2019;160:S1-S42
SAĞLIKLI GÜNLER, MUTLU GÜLÜŞLER…

Photo by Matheus Bertelli on Pexels.com