27 Temmuz Dünya Baş Boyun Kanseri Günü

Baş boyun kanserleri, burun, geniz, ağız, boğaz, yutak, gırtlak ve yemek borusunun dahil olduğu üst solunum ve sindirim sisteminde gelişen kanserleri kapsamaktadır. Dünya’da, her yıl yaklaşık 650.000’den fazla yeni baş boyun kanseri hastası tanı almaktadır ve tüm kanser olgularının yaklaşık %18’ini oluşturmaktadır. Türkiye Kanser İstatistikleri (2013) verilerine göre ise gırtlak kanserlerinin erkeklerde ilk on kanser arasında yer aldığı göze çarpmaktadır (7.0/100.000). Bu nedenle, baş boyun kanserleri gerek dünya gerekse ülkemiz için önemli bir sağlık sorunudur.

En önemli risk faktörleri: Sigara ve Alkol

Uluslararası Baş Boyun Kanser Çalışma grubunun yürüttüğü geniş çaplı bir araştırmada;en önemli risk faktörleri: sigara kullanımı ve alkol tüketimi olarak belirlenmiştir. Bu çalışmaya göre, sigara kullanan kişilerde baş boyun kanseri gelişme riski yaklaşık on kat artmaktadır. Ayrıca, sigara ve alkolü bıraktıktan sonra dahi bu etkenlerin kanser yapıcı etkileri uzun yıllar ortadan kalkmamaktadır. Yakın akrabalarında baş boyun kanseri ve akciğer kanseri tanısı olan ayrıca sigara ve/veya alkol tüketen kişilerde ise kanser gelişme riski çok daha yüksektir.

Baş Boyun Kanserleri Belirtilerine dikkat!

Baş boyun bölgesinde birçok kritik organ ve yapı bulunmaktadır. Bu nedenle, bu bölgelerde gelişen kanserlere bağlı farklı belirti ve bulgular ortaya çıkabilmektedir.  Bu belirtilerin başlıcaları: uzun süreli (>3 hafta) ses kısıklığı, solunum güçlüğü, dudak veya ağızda iyileşmeyen yaralar, ağızdan veya boğazdan kanlı balgam gelmesi, yutkunma ve /veya yutma güçlüğü, ağrılı yutma ve boyundaki şişliklerdir.

Baş Boyun Kanserinin Tedavisi Mümkün!

Baş Boyun Kanserlerinin tedavisinde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Onkoloji, Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp uzmanlarının katılımıyla oluşturulan multidisipliner bir ekip çalışması, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Başarılı bir tedavi sürecinin yanısıra tedavi sonrası yapılacak düzenli takipler sayesinde kanser tekrarı (rekürrens) veya ikincil kanser gelişmesinde erken tanı konarak gerekli müdahaleler hızla yapılabilmektedir. Bu nedenle, tedavi ve tedavi sonrası süreç için hekiminizin önerilerine uymanız sağlığınıza kavuşmanızda önemli rol oynayacaktır.

Sigarayı ve alkolü bırakın; sağlıklı bir hayata adım atın!close up of human hand

Dr. Görkem Eskiizmir Kartvizit - 1 (1)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s