Çocukluk Çağında Horlama ve Uyku Apnesi: Ciddi ve Sinsi Bir Hastalık!


Sevgili Ebeveynler,

Çocuklarımız bizim geleceğimiz! O nedenle, onların sağlıklı bireyler olması geleceğe dair umutlarımızı besliyor. Bugün sizlere çocukluk çağında sık rastlanan ancak önemi az farkedilmiş olan bir hastalıktan bahsetmek istiyorum: “Horlama ve Uyku Apnesi” İyi bir uyku, sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazdır. Uyku, vücudun kendini dinlendirdiği, günün yorgunluğunu atıp bir sonraki gün için enerji topladığı kritik bir süreçtir. Günümüzde biliyoruz ki, iyi ve sağlıklı bir uyku, sadece yatakta geçirilen süreyle değil; bu sürecin ne kadar verimli ve kaliteli olduğu ile de yakından ilgilidir.

Özellikle çocukluk çağında sağlıklı bir uyku düzeni çok önemlidir. Atalarımızın çocuklar için söylediği üzere “Uyusun da büyüsün.” sözü bilimsel olarakta desteklenmektedir. Uyku, çocukların büyüme ve gelişmesinde etkili olan “büyüme hormonu”nun düzenli ve ritmik olarak salgılandığı bir dönemdir. Bilimsel çalışmalar açıkça göstermiştir ki, uykuda solunum bozuklukları (horlama, uyku apnesi, üst solunum yolu rezistansı, vb.) hormonal bozukluklar (büyüme/gelişme hormonu, insülin, vb.) ve obezite ile yakın ilişkilidir (1). Bunun yanısıra,  birçok bilimsel çalışmada, çocukluk çağı uykuda solunum bozukluklarının hayat kalitesi ve entellektüel kapasitede azalmaya, nörokognitif fonksiyonlarda (IQ düzeyinde 5 puanlık düşüş) düşüşe, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye, okul başarısızlıklarına, uykuda idrar kaçırmaya ve kardiyopulmoner (kalp ve akciğer) hastalıklara yol açtığı rapor edilmiştir  (2-5). Ayrıca, Kanada’da ebeveynlerle yapılan güncel bir çalışmada, uykuda solunum bozukluğu belirtileri, özellikle 2 yaşından önce başlamış olan çocuklarda önemli davranışsal sorunların ortaya çıktığı bildirilmiştir (6).



Çocukluk çağı uykuda solunum bozukluklarının en önemli nedenleri geniz eti (adenoid), bademcik (tonsil) büyümesi, burun eğriliği (septum deviyasyonu) ve burun eti büyümesi (konka hipertrofisi) ve burun hastalıklarıdır (sinüzit, alerjik rinit vb.). Bu hastalıkların tamamı uygun tıbbi veya cerrahi yöntemler ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir nesil sağlıklı çocuklarla mümkündür. Çocuklarımızın uyku hijyenine ve düzenine dikkat etmemiz gerekir. Ayrıca, uykularında takip ederek horlama, burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, huzursuz uyku hali, aşırı terleme, idrar kaçırma, anksiyete gibi belirtiler gelişmesi halinde hekime başvurmamız çok önemlidir. Horlama ve uyku apnesine karşı farkında olmamız çocuklarımızda ileride ortaya çıkabilecek hastalıkları önlememizi sağlayacaktır.

love sweet face portrait
Çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi bizlerin elinde!

Dr. Görkem Eskiizmir Kartvizit - 1 (1)


KAYNAKÇA

  1. Lanfranco F ve ark. Int J Endocrinol 2010;2010:474518.
  2. Baldassari CM ve ark. Otolaryngol Head Neck Surg 2008;138:265-73.
  3. Chinnadurai S ve ark. Pediatrics 139;2:e20163491.
  4. Sedky K ve ark. Sleep Med Rev 2014;18:349-56.
  5. Song SA ve ark. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2016;83:205-10.
  6. Tamana SK ve ark. Sleep 2018;41.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s