Yetişkinlerde gelişen kronik rinosinüzit, 12 haftadan uzun süredir devam eden burun ve sinüslerdeki enflamasyon belirtileri (burun tıkanıklığı, konjesyon, burun akıntısı, yüz ağrısı/basınç/dolgunluk, koku alma duyusunda azalma veya kayıp) ile karakterizedir. Farklı ülkelerde yapılmış toplumsal çalışmalarda, kronik rinosinüzit sıklığının %8.0-%11.9 arasında olduğu saptanmıştır.
Kronik rinosinüzit gelişiminde birçok farklı faktörün (nazal polipler, alerjik rinit, septum deviyasyonları, vb.) rol aldığı bilinmektedir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, gastro- ve larengofarengeal reflü hastalıklarının (mide içeriğinin yemek borusu ve gırtlağa kaçması) da kronik rinosinüzit gelişimine yol açtığını işaret etmektedir. Bu olgularda, kronik rinosinüzitin etkin tedavisinin yapılabilmesi için gastro- ve larengofarengeal reflü tedavisinin de planlanmış olması gerektiği önemle vurgulanmaktadır.
Kaynakça:
- Leason SR ve ark. Association of gastro-oesophageal reflux and chronic rhinosinusitis: systematic review and meta-analysis. Rhinology 2017;55:3-16.
- Katle EJ ve ark. Gastro-oesophageal reflux in patients with chronic rhino-sinusitis investigated with multichannel impedance – pH monitoring. Rhinology 2017;55:27-33.